dijous, 13 de maig del 2010

RESERVA FUDEBIOL (COSTA RICA)

La reserva Fudebiol està més o menys a 140 quilòmetres de San José,molt a prop del poble de San Isidro de El General,i en direcció al pas fronterer de Paso Canoas(Panamà).
Aquesta Reserva serà l'últim espai natural que visiti a Costa Rica abans de marxar de Centre Amèrica.És situa al nord de San Isidro i passa per ella el riu Quebradas.En les seves 750 hectàrees hi han rutes de senderisme.
A les guies de viatge no he trobat molta informació de Fudebiol,però val la pena acostar-s'hi.No és un espai natural molt gran però el suficient per trescar per senders tupids durant 2 o 3 hores.Des de la mateixa reserva l'inici del caminoi comença amb el camí de la Quebrada que va a parar al vial de la Catarata on al final d'aquesta sendera i per un pas estret,rocòs,mullat i en baixada,accedeix a la Quebrada o riu Pizota on és veuen xics salts d'aigua.La Quebrada la Pizota abasteix d'aigua a Perez Zeledón.Així també li diuen a San Isidro de El General.
Desprès és torna enrera i en el primer creuament de camins s'ha de continuar en dura ascensió durant un quilòmetre d'apropament per el senderó del pico del Zoncho.El Zoncho te una alçada de 1438 metres.Des de el cim baixa un corriol recte i brut de matolls on desprès va fent ziga-zagues.És el viarany del Coyote i quan el carrerany amb nom d'animal finalitza veig un accessible i pulcre callís on li han fet graons de bambú i terra,que és diu Uña de Tigre.El caminoi finalitza a l'entrada de Fudebiol. Pere Pirincho.