dissabte, 22 de gener del 2011

L'ESPORT AL LÍMIT POT DANYAR EL COR

Un estudi de l'Hospital Clínic conclou que l'esforç intens i continuat genera malformacions al cor. Els experts recomanen exploracions anuals als esportistes que es sotmetin a esforços importants.
Barcelona Un estudi de l'Hospital Clínic, publicat per la prestigiosa revista americana Circulation, demostra que practicar esport de manera intensa durant molts anys incrementa el risc de patir una arítmia. L'hipertrofia del cor es dóna en el 100% d'aquests casos, especialment en el ventricle dret i en les aurícules i, per això, les probabilitats de patir un accident cardiovascular s'incrementen.
L'atletisme, especialment la marató, i el ciclisme són els esports més proclius a provocar anomalies en l'estructura del múscul cardíac. Tot i això, qualsevol persona que practiqui esport de manera molt intensa i s'apropi als seus “límits físics” pot tenir problemes a llarg termini.
“Per primera vegada es demostra que l'exercici físic intens i continuat durant molt de temps pot provocar alteracions al cor que, en algun cas, poden transformar-se en arítmies cardíaques i és possible que en la mort sobtada”, ha explicat el director mèdic de l'Hospital Clínic, Josep Brugada, en la presentació de l'estudi fet conjuntament amb el Montreal Heart Institute i la Universitat de Montreal.
Durant cinc anys, els investigadors del Clínic, amb el doctor Lluís Mont al capdavant, han experimentat amb rates de laboratori i els resultats, de moment aplicables a aquests animals, evidencien els riscos.
Brugada recomana exploracions anuals en els esportistes que se sotmetin a esforços importants, però també proves amb certa periodicitat entre la resta d'esportistes, fins i tot nens. L'estratègia preventiva consisteix en passar per un electrocardiograma, per proves d'esforç i per un ecocardiograma.
Una altra de les conclusions de l'estudi és que els efectes són reversibles sempre que no se superi el “límit”. Si la persona cessa en la seva activitat, “el cor restableix les seves funcions normals”, explica el doctor Mont. Però si aquest “límit”, diferent per a cada persona, se sobrepassa, “l'anomalia perdura” i amb ella els riscos derivats.
“Els metges recomanem fer esport”, ha volgut aclarir Brugada. De fet, un estil de vida físicament actiu va associat a una disminució de la mortalitat per malaltia cardíaca en almenys un 30%. “Recomanem fer esport, però no maratons continuades”, ha conclòs.
Font: Diari Avui - 17/01/11