dilluns, 29 de novembre del 2010

ARCHIAC-BLASIMON 110 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)


Quan m'omple el record la presència d'aquella nit trista
que fou la darrera viscuda a l'empara de l'Urbs,
i torno a reviure el comiat de les coses més grates,
encara,furtiva,una llàgrima em brolla dels ulls.
Dels homes i els gossos la veu i els lladrucs s'pagaven,
la lluna guiava en el cel els cavalls de la nit,
enlaire la veia,i mirava també el Capitoli:
ben prop de la llar el teníem,més tan vanament!
J.W.Goethe
Ja fa dies que pedalo i he tingut converses llargues amb altres viatgers.Per exemple amb una noia de Logronyo que busca el millor trosset de carril bici de la costa del nord de França per disfrutar de la seva bicicleta i de les activitats que pot donar l'esport,la gastronomia i la cultura francesa.Al petit llogarret d'Archiac xerro amb un senyor de Saragossa que preten trobar un optim fragment verd que sigui el més tranquil de la Bretanya on pugui adquirir un bon sojorn,i perquè no acompanyat d'un bon llibre.
Pel dematí desprès de fer l'higiene personal faig estiraments per treure'm la mandra de sobre.El temps és estable i assoleiat.Les nits son fredes i estelades (10 graus) al sud de França.Pere Pirincho.

dissabte, 27 de novembre del 2010

SURGERES-ARCHIAC 90 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)

Oloro a pi i a lavanda,terra de vinyes.M'entretinc mirant els peixos del riu Charente al seu pas per Cognac (cuna del brandy).A cognac i sobre l'any 1500 va tenir un fort creixement el comerç de la ciutat on es va desenvolupar el mercat del vi i també el del brandy.La ciutat està situada en una de les rutes de peregrinació del camí francés direcció Santiago de Compostela.
Dures terres les del sud de França on em costa clavar les piquetes que serveixen per subjectar la caseta de plàstic.Tota mena d'insectes he vist en tants dies de camp.Quan miro el mapa per fixar-me en la ruta diaria que haig de fer, ja veig els pirineus.La vinya està ben endreçada,tractada mil.limètricament.La fruita ja ha agafat la seva forma.
El pont de més de 100 anya no és el més antic d'Archiac ja que també destaca el castell del segle IX i que va ser rehabilitat al segle XI on s'ha de tenir en compte les capelles de Notre-Dame de Saint Martin.

divendres, 26 de novembre del 2010

LES ESSARTS-SURGERES 100 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)

Avui començo la França del sud però encara a la regió de la costa Atlàntica.Desprès d'uns dificils 3400 quilòmetres sembla ser més habitual el vent a favor i el sol.Fotografio un colom que està penjim-penjam de la branca d'un arbre.Gaudeixo dels quilòmetres,del bon temps,de la caseta de plastic i dels sons dels insectes.
Surgères és conegut per la seva mantega.Untada amb pa,la mantega d'aquest poble acompanya de meravella productes de mar com les ostres.
Encara no he parlat aquí de menjar i beure,i no serà pas que això no tingui també la seva importància.Excel.lents son les hortalisses,particularment l'enciam,suau i gustós com la llet;es comprèn que els antics en diguessin lactuca.L'oli,el vi,tot és molt bó, i podrien esser-ho més encara si hom els preparés amb major cura.Peixos? No n'hi ha de millors ni de més fins.També hem menjat aquests dies molt bona carn de bou,bé que en general no és pugui elogiar gaire.J.W.Goethe.Pere Pirincho.

diumenge, 21 de novembre del 2010

SAINT HILARY LE CHARLERON-LES ESSARTS 100 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)

Pel matí ha plogut molt,però ja feia dies que no patia calor com avui.Ela campings municipals poden valdre des de 1 euro.La caseta de plastic l'haig de falcar molt be perque el vent és continu i perseverant.Sento el so d'una campaneta però no distingeixo ben be d'on be el to.En canvi de l'arbre del costat de la meva caseta escolto el ronroneig d'un colom.Sempre busco el millor lloc per no sopar amb el cul al terra,però avui no he tingut més remei.M'aixeco per culpa de la curiositat i al final crec que la sonoritat de la campaneta be de l'oneig d'unes banderes d'Alemania i Gran Bretanya que les fa ballar el vent.No solament netejo la meva caseta de plastic cada dia que l'utilitzo si no també la parcela que li cerco.El neumatic del devant te 3 forats,un de gran i dos de petits.

dissabte, 20 de novembre del 2010

REDON-SANT HILARI LE CHARLERON 100 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)

Del clima no se'n podrà parlar mai be:ara és temps de pluges,però això sempre va a estones;avui trona i llampega,i tot esdevé intensament verd.El lli ja comença a mostrar nusos en alguns llocs,i floreix en altres.A les fondalades sembla haver-hi tolls:tan bell és el blau verdós dels camps de lli que s'hi estenen.Innombrables són els aspectes que ens atreuen.J.W.Goethe.
Redon va ser construida al voltant de l'abadia de Saint-Sauveur.Fundada el 832 per San Conwoion.Consta d'una torre romànica i una torre gòtica.És troba molt a prop de la zona peatonal de la ciutat on és poden veure petits carrers empedrats i cases de fusta.
Més que broten moltes falgueres al costat de la carretera i els camps ja estan segats.La Bretanya ja ha deixat pas a la costa Atlàntica .Per la natura,l'historia i la geografia és podria dir que segueixo a la Bretanya però Nantes i els seus voltants ja no ho son.
Dormo a un dels llocs més silenciosos del planeta terra,un cementiri.És quasi de nit i canten tres tipus d'ocells diferents:un mussol,una gavina i l'últim no l'identifico.Dels arbres piquen fort sobre el terra les fruites rodones de fusta.
Enllà de Saint Etienne de Montluc surt el transbordador que em porta a passar el riu Loira a prop del seu estuari,fins el poble de Le Pellerin.Pere Pirincho.

dimecres, 17 de novembre del 2010

VANNES-REDON 80 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)

Quan m'aixeco al dematí i veig el panorama penso solament que haig de sortir inmediatament d'aquest lloc,ni que sigui molt bonica l'illa de Conleau.Be degut a l'inmensitat de la pluja i al meu pensament que tinc vers a ella quan pedalo.Quan no pedalejo m'agrada molt l'element líquid darrera la finestra.Penso que si segueixo la ruta potser el temps millorarà al haver canviat de lloc,però no és el cas del dia d'avui.El plovineig ha sigut continu,amb una hora de sortida poc matinera, les 11 del dematí.Ho sigui que haver fet 80 quilòmetres ha sigut molt meritori,però no he pogut disfrutar dels rius,llacs,boscos i pobles medievals amb asiduitat turística.La boira espesa em fa recordar un dia de tardor.Pere Pirincho.

diumenge, 14 de novembre del 2010

VANNES-VANNES 100 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICETA)














Dormo dos nits a la ciutat de Vannes,però no per descansar sino per visitar els megalits de Carnac i em surt més a compte visitar-los parant-me a Vannes,que dirigir-me amb el bicicle direcció Carnac i Quiberon.La carretera que utilitzo a l'anar i al tornar és la mateixa.La zona costera s'anomena costa de Morbihan.El golf de Morbihan és un mar interior amb un ample de 20 quilòmetres pigat per nombroses illes,i amb carreteres per descobrir,on les vistes son més que boniques.
La ruta amb alforges és diferent que sense perquè un va més ràpid i solament a d'estar pendent dels molts cotxes que hi ha a la carretera D-101.Mentres vaig a Carnac provo les delicies de la reposteria francesa.A un forn de pa demano un flan nature i altres dies un far breton.Com diu la paraula és un flam amb massa de farina per sota.El far breton és com un pastís de formatge però el lactic és més fort i pastòs que el flam i porta també pruna.
Carnac és un lloc megalitic únic al món.Son 4 quilòmetres on és reparteixen menhirs i dolmens.Un dolmen és una tomba col.lectiva que en bretó vol dir taula de pedra.Començo a visitar l'alineament que son menhirs o pedres llargues verticals que formen una fila,aquest porta el nom de Menec.Més endavant admiro l'alineament de Kermario i més llunyà el dolmen de Kerkado,per acabar amb l'alineament de Kerlescan i el petit alineament de Menec.Els alineaments de Carnac daten del neolitic.Entre el V i III abans de Crist.Van ser erigits per comunitats sedentaries que és dedicaven al bestiar i a l'agricultura.

El reton el faig amb una tarda assoleiada.Vannes és una petita ciutat de 58.000 habitants,però jo em trobo a 4 quilòmetres de la ciutat,a l'oasi de l'illa(està unida per una carretera elevada) o península de Conleau.És un espai natural protegit on desprès de visitar Carnac em perdo pels seus camins i senders de terra i boscos frondosos al costat del mar.

La llegenda explica que el dia que el braç de l'estatua del dominic San Vicenç (que presideix una de les entrades de la ciutat) baixi el món deixarà d'existir.L'urbs alberga una catedral d'estil gòtic on descansa el sant valencià Vicente Ferrer on va morir en aquesta localitat l'any 1419 mentres predicava l'adveniment de l'anticrist.A la plaça de Lices el divendres fan mercat a l'aire lliure.A l'edat mitja era el punt on és desenvolupaven les lluites entre caballers.Avui és pot encontrar de tot,des de fruites fins a peix fresc i marisc.
Cap al vespre,finalment,m'he alliberat d'aquesta antiga,respectable i erudita ciutat,i de la multitud que sota al voltam dels porxos que flanquegen quasi tots els carrers,a redós del sol i de les inclemències,transita amunt i avall,badoqueja,compra i s'aquefera.J.W.Goethe.Pere Pirincho.

dijous, 11 de novembre del 2010

BROONS-VANNES 130 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)




Cap dia no és ni monoton ni aburrit.Avanço pedalant perquè m'agrada i m'ho passo be.L'anècdota del dia ha sigut quan he demanat a una noia on estava el poble de Saint Jean de Brevelar.Jo em trobava al poble de Josselin.La noia treia unes capses del seu cotxe i les portava a casa.M'ha dit que esperès un moment que anava a deixar les capses.Per segon cop quan ha vist el meu mapa m'ha dit que anava a buscar un de seu.Ha sortit la noia i diu que ja te el mapa que és d'una escala més petita que la del meu, però que m'anirà més be.Ara diu que solament falta anar al quiosc i fer-me una fotocopia del mapa.Finalment m'explica la ruta cap a Saint Jean i em dona el mapa.Jo li he tornat unes gràcies molt grans.
Josselin és tota una sorpresa i queda a la vora del canal que va de Nantes a Brest.El castell apareix sòlidament a sobre d'una roca i ofereix dues versions diferents segons per la façana per on és miri.Per una banda la fortalesa dona al riu Oust i per l'altre al palau se li veu ornamentació gòtica-flamígera que mira a la ciutat.A la vila mitjaval és visita la basílica de Notre-Dame du Roncier.Des de la torre de l'esglèsia és veu tota la ciutat,amb les seves boniques casetes de fusta.
Terres d'Asterix i Obelix,de megalits,menhirs i de dolmens.A mitja tarda veig un cartell que marca un menhir.Li faig una fotografia entre ortigues empipadores.Més tard i una mica apartat de la carretera em topo amb més menhirs i un dolmen.Aparco la bici dins d'un sec canal i camino pocs minuts entre camps de mongetes.Contemplo expectant i atent el menhir i els dolmens.En aquesta terra celta parlen també bretó.A les cames tinc tres mil quilòmetres pedalats.

diumenge, 7 de novembre del 2010

PLEINE FOUGERES-BROONS 114 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)

Em sento igual que Anteu,les forces del qual augmentaven cada vegada que el seu contacte amb la seva mare,terra,esdevenia més intens.J.W.Goethe.

Em prenc la frivolitat de visitar el Mount Saint Michel un altre cop.El cel està encapotat.Vaig direcció el centre de Dinan i desfilo per un pont molt alt.M'aturo i faig unes fotografies del port on queda a sota la bona panoràmica del moll del riu Rance.
Dins de la Bretanya Francesa és troba Dinan.Els llocs d'interés de Dinan son varis:el castell i l'esglèsia de San Malo del segle XII.La basílica de San Salvador també és de la mateixa època que l'esglèsia.La torre del rellotge te 45 metres d'alçada i és del segle XV.El carrer de Jerzual uneix el port amb la ciutat,i és l'artèria més important de la població.Son famosos els seus carmels de mantega.

Avui toca acampar a la caseta de plàstic.El lloc és el camping municipal de Broons on no hi ha ningú.Unes 50 parcel.les buides en perfecte estat inclòsos els banys.Un cartell diu que venen a cobrar de 9 a 10 del dematí i de 8 a 9 de la nit.Suposo que un encarregat de l'ajuntament dona una volta al camping amb una furgoneta citroen berlingo blanca,i para a l'alçada de la meva caseta,llavors em demana el dni i em diu que passar la nit val 7 euros i 20 cèntims. Les pastilles del fre del devant han dit prou.Trec les velles i poso les noves,però també afino els frens perquè no freguin sobre la llanta.És el primer dia de pedaleig i ja en porto 26,on el vent o és nul o a estat al meu favor durant 75 quilòmetres.
És diumenge i els supermercats estan tancats.No he tingut més remei que sopar dos llaunes de tonyina amb oli de girasol,cuatre llesques de pa,tres llenques de pernil dolç,un croissant de xocolata,i dos gots d'aigua amb dos terrossos de sucre i nescafe.Ara que estic dins de la caseta de plàstic,i solament pluvineja me'n recordo quan plou i poc a poc l'aigua de pluja et va calant fins els ossos.El fred s'acumula dins de l'ànima i el pensament.La roda del devant va escupint més líquid que frena les cames i que salpiqueja la cara.La roda del darrera et deixa l'esquena que ni per enrecordar-te de res positiu.Solament queda divagar per sobre d'un mal menor,i és com queda tot de brut.Pere Pirincho.

divendres, 5 de novembre del 2010

DESCANS A PLEINE FOUGERES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)
















Visito i disfruto mirant el Mount Saint Michel.A aquest racó meravellós de món he arribat en bicicleta pedalant solament 14 quilòmetres.L'abadia és el principal atractiu d'aquesta petita muntanya.L'esglèsia és va construir al cim rocòs i punt més alt del turó.El santuari mescla estils arquitectonics com el romanic i el gotic.
Al tornar cap a Pleine Fougeres paro a comprar a l'intermarché a prop de Fougeres.Quan ja pedalo carregat amb dues bosses i una motxilla plenes de menjar ,em sobta a la carretera trobar-me un paquet de pernil dolç sense encetar i una capsa de formatge tampoc oberta.Molt lentament i a 200 metres al meu devant veig una senyora d'edat molt avançada que va amb bicicleta.Arribo a la seva alçada i veig a l'àvia de la bicicleta que porta les rodes desinflades,i una alforja trencada que és per on perd les viandes.Li retorno les seves pertenències.
El Mount Saint Michel és una de les imatges més típiques de França.Les esbeltes torres i torretes de l'abadia s'alcen sobre sòlides muralles i almenes,tot unit a la terra ferma per un estret pas elevat.Dins de la fantàstica arquitectura sobresurten les marees de la zona.Les aigues de les marees poden anar a un ritme més rapid que un cavall galopant.Tota aquesta bellesa l'admiro dins del estuari del riu Couesnon.L'illa de pel.lícula i la seva abadia son patrimoni mondial de l'unesco.

Estic sol a l'alberg on dormo,i a prop és cel.lebra una boda.Un nen crida estridentment.Per fi puc dir que he tingut una càlida nit d'estiu,puix que dormo amb la finestra oberta.

dimarts, 2 de novembre del 2010

FALAISE-PLEINE FOUGERES 130 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)

Recolzat en una finestra oberta redacto aquestes notes.Avui he deixat la caseta de plastic apartada i la llum del frontal també descansa.La pedalada ha sigut de 130 quilòmetres intensos pel total vent en contra,però em trobo be fisicament.Estic descansant en un poble d'aquells que m'agraden a mi....El seu nom és Pleine Fougeres,que està 14 quilòmetres de Le Mont Saint Michel.Fa dues hores que estic a Pleine i no he vist passar ningú pel carrer.Observo una persona que porta un cotxe i he sentit el rum rum d'un altre.El campanar de l'esglèsia m'avisa a les 10.Un núvol enorme i gris s'amortitza sobre unes muntanyes.La lluna te al seu entorn una aurea de nuvolades.
He vist moltes coses,i més encara n'he pensades:el món se m'obre cada cop més,i fins i tot allò que ja de temps sabia és ara que ho sento meu.Veritablement,l'home és un ésser que aprèn d'hora però realitza tard.J.W.Goethe.Pere Pirincho.

dilluns, 1 de novembre del 2010

SANT ANTOINE LA FORET-FALAISE 120 QUILÒMETRES (TRAVESSANT EUROPA EN BICICLETA)



Del petit camping de Sant Antoine La Foret surto un fred matí on em trobo amb persones afables.Creuo el riu Sena amb el transbordador que l'agafo a la zona industrial de Jerome.És un dia molt assoleiat on segueixo passant i parant quan veig bufones vistes de pur camp,on ingereixo molt liquids.
Falaise és magnífica,mitjaval i esvelta.Dormo al camping del "Chateau".El castell està a sobre d'un promontori i sembla que vigili als ciutadans de la vila.Compro una barata jaqueta perquè em tapi del vent i del fred.Pere Pirincho.