diumenge, 4 d’octubre del 2009

HISTÒRIA D'UN AMISH


Quasi finiquitant un periple ciclista l'any 2003 al Canadà,recordaré sempre una persona que vaig conèixer i que s'nomenava Don.Era a l'etapa entre Port Carling i Naple Lake de 132 quilòmetres,(aproximadament a 200 quilòmetres de Toronto).Vaig parar a un bar per fer un most.
Vaig començar a parlar amb un home que és va interessar per el meu viatge en bicicleta.Desprès d'una estona de dialogar em va convidar a casa seva.Va resultar que parlava espanyol, puix que estava casat amb una senyora d'Aranjuez.La bonica casa de fusta antiga on m'havia convidat era la seva segona residència.
Ell vivia a Toronto i treballava d'enginyer a una hidroelèctrica.Aquells dies estava fent obres en el seu segon domicili.Desprès de passar dos dies a casa seva descansant ,vam quedar que quan arribès a Toronto pedalant el trucaria.Vaig arribar a una de les grans ciutats de l'est del Canadà.Desprès de trobar-me amb la meva dona vam anar a visitar a Don i a la seva muller.
Ens van rebre amb molta cordialitat.Al tenir ells algun dia de festa ens van portar de visita al poble on va nèixer Don,feia una 50 anys.
En un moment que Don no és trobava amb nosaltres la seva dona ens va explicar la triste història de la seva infantesa.Don era amish.
Els amish son una agrupació religiosa cristiana,que és fa notar per les seves restriccions respecte a l'ús de les tecnologies modernes com els automovils o l'electricitat.
Al voltant de 230.000 animsh viuen als EEUU,I a (Ontario) Canadà.La pesarosa història de Don i la seva familia és va desenvolupar de la següent manera.
Un dia qualsevol el pare i la mare de Don anava per una carretera conduint la seva carreta tirada per un cavall,on a dins anaven els seus 5 fills.En un moment del trajecte els va avançar una camioneta..El cavall és va espantar i és va aixecar,fent tombar el seu carruatge.En aquell instant van caure Don,dos germans més,i el pare i la mare.Amb el cavall desbocat i dins de la carreta és van quedar dos germans.El senyor de la camioneta que va observar l'incident va aturar el seu vehicle,i és va oferir al pare de Don per intentar atrapar el cavall.
El pare li va contestar que ell no podia pujar als vehicles motoritzats.El senyor de la camioneta li va dir que no calia que pugès dins de l'automòbil,puix que també podia accedir a parar el cavall solament col.locant-se a sobre de l'estrep exterior del vehicle.Pujant al suport del cotxe el pare de Don va aturar el cavall i va salvar als seus dos fills.
Un amish de la seva comunitat va veure que pujava a la camioneta i va explicar els fets als ancians del consell de la comunitat amish,on vivia el pare de Don i la seva familia.El genitor és va tenir que presentar a un judici devant del consell dels acians amish.Li van fer explicar els fets i el perquè havia actuat d'aquella manera.Un cop donades les explicacions,els ancians van deliberar que el perdonaven.Abans d'acabar el judici li van demanar que si és tornès a trobar devant de la mateixa situació si actuaria de la mateixa manera.
El pare va dir que si pel mig perillava la vida dels seus fills ho tornaria a fer.Els ancians li van dir que si no s'empenedia d'aquelles paraules,l'expulsaven de la comunitat i així va ser...
Vam acabar de passar la tarda entrant a botigues d'edredons(patchwords)on les senyores amish els feien amb fill i agulla(fets amb puntades petites)i invertien cents d'hores per fer aquella feina.Abans de tornar a Toronto vam visitar algunes pistes secundàries de terra on veiem passar els amish amb els seus carruatges del segle passat.Pere Pirincho.