dijous, 24 de setembre del 2009

ELS RESCATS A LA MUNTANYA



Els rescats a la muntanya és realitzen quasi a diari als massisos espanyols.
Fins a aquest mes d'agost s'han rescatat 446 persones ileses,299 ferits i 53 morts.
Al País Vasc és possible que cobrin els rescats.La factura solament seria efectiva en casos de negligència com sortides sota alertes meteorològiques,absència d'equipament bàsic,etc.És pretèn concienciar de que anar a la muntanya és seriòs.
Catalunya va ser pionera en emetre factures a títol informatiu des de el 2008.A partir d'aquest octubre les factures és cobraran quan el rescat és degui a conductes imprudents.
Les tarifes ja van ser publicades l'any 2005,i és determinaran segons el número d'efectius i dels medis empleats.Serien 30 euros per hora de treball d'un bomber,39 d'un vehicle i 2271 la del vol d'un helicòpter.La comunitat càntabra també amenaça amb cobrar els serveis dels rescats a la muntanya i espeleologia propiciats per negligència o per desatendre una alerta meteorològica.
De moment no ho ha fet,però ja ha fixat algunes taxes com la de protecció civil,que son 328 euros l'hora d'una dotació completa.
El govern de Navarra entèn que el treball dels grups de rescats de la guàrdia civil és un servei essencial i que no s'ha de cobrar al rescatat.Ademés el govern floral conta amb un conveni amb el consorci nacional d'assegurances Unespa,per el que rep una compensació anual de 1'5 milions d'euros .
És tracta de la cantitat que rep per l'estalvi que els hi suposen a les asseguradores,els costos de les emergències.Si un muntanyenc te la llicència federativa,l'assegurança deuria enviar-li els medis per el seu rescat.Pere Pirincho.