dilluns, 7 de setembre del 2009

EL VALLE SAGRADO

Moltes rutes m'han captivat a la meva vida.Algunes han sigut llargues travesses com la que vaig realitzar per la carretera "Stuart Higway ", mentres pedalava pel mig del desert australià.Caminar per la ciutat de Lhasa (Tibet) i seguir passejant fins al monestir budista de Potala,em fa pensar en la sort que he tingut a la vida.
La ruta a peu que vull explicar avui és especial.És una ruta verda,d'alçada,de cels blaus i d'històries impetuoses on els fills del sol sembla que no han volgut que no canvii res.
Un camí empedrat enllaçava la capital inca,Cuzco,amb la ciutadella de Macchu Picchu.
Un itinerari entre muntanyes on els incas és van donar pressa a destruir-la,perquè no l'utilitzessin els espanyols en la conquesta del territori.
"El camino inca" és la ruta senderista més famosa del Perú.Des de Cuzco fins a Aguas Calientes és tarden aproximadament 4 dies.El camí solament és pot transitar en sentit Cuzco-Macchu Picchu.La tornada s'ha de fer amb tren.No està permès fer-la sol ni amb bicicleta.Solament és pot fer contractant un guia o apuntar-se a un grup organitzat per algunes de les agències organitzades,que és troben a Cuzco.
A la mateixa "plaza de armas" de Cuzco és troben un reguitzell d'elles.
La millor època per fer el camí de l'inca és de juny a octubre.Son els mesos que no plou,però resulten una mica freds.De novembre a març la temperatura és més agradable,però plou més.Al febrer la ruta està tancada per obres de manteniment.
No cal ser un muntanyenc avessat per portar-la a cap,però cal tenir una certa forma física i preparació previa,puix que passa per zones d'alçades de 4000 metres.
El "camino" inca oficial és el més famós dels que accedeixen a Macchu Picchu,però no és l'únic.Hi han altres alternatives menys frequentades.La més popular és la de Salkantay.Desprès de contractar la logística s'ha d'anar amb vehicle fins Mollepata.Mollepata és un poble andí que és troba a tres hores de transport des de Cuzco.Allí comença la llarga excursió que és dirigeix durant la primera jornada fins Soroypampa per colls que arriben a 4600 metres d'alçada,i on és pot veure el cim de Salkantay(6271 metres d'alçada).Aquest pic és una meravellosa muntanya de neus perpètues.El tercer dia és passa pel cim Chiriasca a 5050 metres d'alçada.
És la cota més elevada de la ruta.
Seguint l'tinerari s'ha de baixar dins a Colpabamba.Aquí comença l'ambient tropical anomenat també cella de selva.Les etapes següents s'ha de seguir fins la Playa i Santa Teresa.El tros final és pot fer amb tren o seguint a peu la via per pujar a Aguas Calientes.Pere Pirincho.