dijous, 17 de setembre del 2009

ASCENSIÓ AL PEDRAFORCA





El nou article d'en pirincho tracta d'una ascensió a un dels cims mítics i màgics de la geografia catalana.No és tracta de cap més que el del pic del Pedraforca.L'excursió comença des del mirador que s'aboca sobre el Santuari de Gresolet .Un camí puja cap al refugi Lluís Estasen.

És tarda 15 minuts.Per darrera del refugi surt el sender que ens portarà al coll del Verdet.

Hi ha un pal indicador amb senyals blanques i grogues.Molt aviat (35 minuts)ens trobem amb la canal de Riambau.Aquí hi ha un gran bloc de pedres esdevindran un petit entrebanc.El camí segueix amunt i amb una forta pendent.

Quan arribem a una bifurcació s'ha de deixar el sender que va a Setfonts,i girarem a l'esquerra seguint un petit corriol que s'enfila per unes roques,i que continua amunt arribant a la bauma de les Orenetes.(Portem una hora i 5 minuts).Seguint el camí a l'esquerra passem per un bosc de pi negre que comparteix l'espai amb grans zones de prat alpí i roquissar.
Un cop superat el fort pendent arribem al coll del Verdet.( 2 hores i 45 minuts).A partir d'aquest lloc cal estar ben atents per grimpar enmig del rocam.

Després de la primera grimpada el camí continuarà per l'aresta de la muntanya.

Fem una mica de baixada i tornem a ascendir,axí dues vegades,fins arribar al cim.Cal seguir unes marques de color groc.
Som dalt del cim a 2497 metres d'alçada .Des de aquí podem contemplar mig país.Al nord la propera serra del Cadí-Moixeró i els Pics de la Cerdanya i el Ripollés.A l'est les serres del Catllaràs,Cavallera,Taga,i el pirineu de Camprodon.Al sud:els Rasos de Peguera,la Serra d'Ensija,el Bages,i al fons del tot la muntanya de Montserrat.A l'oest les serres del Port del Comte,Boumort,el Montsec,etc.
La tornada consisteix en baixar del pollegó Superior fins l'enforcadura per un camí dret,però sense dificultats.Desprès caldrà baixar per la tartera,plena de grava en molts indrets.


Al capdavall de la tartera,un camí a mà esquerra i ben marcat ens portarà novament al refugi.
La durada de l'excursió aproximadament son entre 3hores de pujada i 2 hores de baixada.
Per arribar al mirador del Gresolet(inici de l'ascensió) la via principal serà la carretera 1411 que va de Manresa direcció Guardiola de Berguedà.Abans d'aquest poble agafar el trencall direcció Saldes i desprès de Saldes dirigir-se cap a la dreta direcció el parquing del mirador de Gresolet.Pere Pirincho.