dilluns, 4 de maig del 2009

LA GRAN RUTA INCA


El Qhapaq Ñan(la gran ruta Inca)va ser la via principal de l'imperi dels fills del sol.
La carretera principal te 6000 quilòmetres de llargària.Des de el sud de Colòmbia,travessant l'Ecuador,Perú,Bolivia,Argentina i fins arribar a Santiago de Xile,va actuar com l'eix central d'un sistema vial que cobria entre 40.000 i 60.000 quilòmetres.
Dins de la gran ruta Inca s'oloren tresors com els del centre històric de Quito i Cuenca a l'Ecuador i Cuzco i el "Valle Sagrado" a Perú.També a Tihuanaco a Bolivia.
La ruta transcòrre per 15 dels 100 ecosistemes de Sudamèrica.Quasi tots els viatgers coneixen el camí Inca,una caminada de 43 quilòmetres que passa per la vall d'Urubamba fins Macchu Picchu.Pocs saben que és tracta d'una porció minúscula de l'antic sistema de vies.Els mapes son poc fiables i l'infraestructura turística es quasi inexistent.Tot i això hi han dos trams que son possibles d'accedir,i que son coneguts per la seva bellesa i el seu valor cultural.
A l'Ecuador,el tram entre Achupallas i Ingapirca,és un dels millors conservats del país.És tracta d'una tirada de tres dies que comença al poble d'Achupallas,(al nord del jaciment d'Ingapirca)i que segueix el traçat de l'antiga carretera que s'enfila per un port de muntanya de 4200 metres.Per el camí es poden apreciar les ruïnes de varis jaciments i vestigis de la calçada original,com canals,trams pavimentats i fonaments de ponts.
Un dels trams més magnífics de la ruta Inka Naani,és desenvolupa dins del Perú.És comença a caminar a prop de Huari,a les terres altes centrals,i conclueix al jaciment arqueològic de Huánuco Pampa.El Inka Naani porta al viatger per ports fins a 4500 metres d'alçada,(passa per frondoses valls).És possible pernoctar als pobles i menjar a les comunitats.
Resseguir o explorar aquest tram a peu no solament suposa presenciar l'esplendor de l'itinerari,sino també compartir l'experiència amb els col.lectius indígenes.(Aquests tipus de trescades s'organitzen des de la capital de la "Cordillera Blanca" anomenada Huaraz).
Pere Pirincho.