dissabte, 7 de març del 2009

EL PARAFINAT D'ESQUIS DE PATINADOR



Fa uns dies redactava sobre l'esqui nòrdic.Ara dissertaré d'un tema propi dins de l'esqui de fons.L'assumpte va sobre el parafinat d'esquis de patinador.
El principi de tot seria aplicar cera en calent per aconseguir que aquesta parafina penetri dins dels poros del material de plàstic, de la sola de l'esquí.El primer punt seria subjectar l'esquí a un cavallet i escalfar la planxa de 80 a 100 graus aproximadament.Llavors es fa degotejar la cera procurant que les gotes no caiguin al canal central.Seguidament es planxa l'esqui per extendre la parafina.
La sola ha de ser planxada uniformement i desfent completament la parafina.S'ha d'evitar que la planxa faci vapor,puix que això vol dir que la temperatura és desmesurada.També haurem de passar la planxa per el canal central.Un cop ultimada l'operació,la fusta la posarem en posició horitzontal.
L'esqui no ha de relliscar sobre la capa de cera,si més no sobre la sola impregnada.Per això s'ha de treure l'excés de parafina.Aquesta tasca es porta a cap deixant refredant l'esquí durant al menys 20 minuts.Per treure la parafina es passa una rascleta de plàstic per la sola,seguint la direcció espàtula-cua.La rascleta es condueix amb ambdues mans perquè la pressió sigui igual en tota l'amplada de la sola.Al final de la tasca es passa el raspall.
Fer l'operació sencera serà útil perquè els esquis llisquin més i també per la bona conservació dels mateixos.Pere Pirincho.