diumenge, 28 de setembre del 2008

HURACANS




En els meus viatges amb bicicleta,sempre cavalca la meteorologia.Tot i tenir molta sort,alguna gran tempesta de vent i aigua he viscut.
Fa anys a Islàndia,degut a una tempesta d'aigua i vent,em vaig tenir que resguardar durant moltes hores, dins d'una excavadora que estava a peu d'una carretera secundària,al nord de l'illa.
A principis del 2000 en un viatge per Xile i Argentina,quan pedalava per la Patagònia del país de Maradona,un enorme temporal em va fer protegir-me durant dos dies, en un refugi on l'únic que feia dins d'aquest espai, era veure passar les hores.
Per aquest motiu volia intentar explicar aquest fenòmen,que quan es tradueix amb fortes pluges i vent huracanats a més de 119 quilòmetres per hora es denominen huracans.
L'energia tèrmica que desprèn aquesta anomalia de la meteorologia equival 200 cops la capacitat de producció d'energia elèctrica mondial.L'únic que pot fer l'home es tenir en compte plans d'evacuació de la població,prevenció i protecció de vivendes i infraestructures.
Els mètodes actuals de detecció han reduit el número de morts que provoquen,però el seu pas continua deixant quantioses pèrdues.
Un huracà es molt semblant a un ciclò,que és un sistema de tempestats amb vents molt ràpids,que giren al voltant d'un centre de baixa pressió,anomenat l'ull d'huracà.
Els científics indiquen que per cada grau celsius de la pujada de la temperatura superficial de l'aigua del mar, augmenta la frequència global de ciclons de 13 a 17 per any.
Algunes teories sostenen que la velocitat del vent podria pujar entre un 3 i un 5 per cent per grau d'augment de la temperatura en els pròxims anys.Pere Pirincho.