dimecres, 20 d’agost del 2008

ERNESTO CHE GUEVARA


Mapa 1er viatge - 1952


Com diu en una de les seves cançons,el cantautor madrileny,Ismael Serrano:"tiene una idea Guevara".
Doncs es justament el que em passa a mi.Però encara hi ha una altre cosa que em tiba més del Che.I no es res més que l'amor que ell sentia i jo sento per latinoamèrica.
El 1952 Ernesto Guevara va realitzar juntament amb Alberto Granado el primer dels seus dos viatges internacionals per Amèrica del Sud.Van sortir el 4 de gener de 1952,desde San Francisco,Còrdoba,(Argentina),amb la moto de Granado,anomenada la Poderosa II.El viatge va durar sis mesos i desprès de passar per Buenos Aires,Miramar i Bariloche,van entrar a Xile per el bonic llac Esmeralda.
A Xile van seguir viatjant de sud a nord fins a Santiago.A la seva capital van deixar la motocicleta avariada.Es van dirigir a una ciutat a la vora de l'oceà pacific,Valparaíso.Allà van agafar un vaixell,fins la ciutat de Antofagasta,al nord de Xile.
En ple desert d 'Atacama.El desert on plou menys del món.Per terra i principalment amb camions,van visitar la gegantesca mina de coure de Chuquicamata,per desprès dirigir-se a la frontera amb Perú.Van adreçar-se direcció els Andes.
Més exactament,fins al llac Titicaca.En el mes d'abril van arribar a Cuzco.Antiga capital de l'imperi Inca.Van visitar el "Valle Sagrado de los Incas i el Macchu Picchu":Després van anar-se'n fins la regió de l'Apurimac on van visitar el leprosari de Huambo,a prop de la ciutat de Andehuaylas a l'oest de Cuzco.
L'1 de maig de l'esmentat any va arribar a Lima on va establir una estreta relació amb un important dirigent comunista peruà que influiria molt en les decisions de la vida de Guevara.Encara van anar més al nord de Perú.Exactament fins a Iquitos,Amazònia peruana.
A Iquitos li van regalar una plataforma flotant,que es deia "Mambo-Tango".Així continuaren el seu viatge riu avall.
D'aquesta manera van arribar fins a Leticia(població fronterera colombiana).Després van volar amb un hidroavió fins a Bogotâ.
En aquells dies Colòmbia travessava l'època de la violència,on van ser arrestats els dos viatgers,però promptament lliberats.Amb autobús es van dirigir fins a Caracas(capital de Veneçuela).
Alberto va romandre a la ciutat,treballant a un leprosari.
Ernesto,havia d'acabar els estudis de medicina,i axí va decidir utilitzar un avió de càrrega d'un familiar que feia escala prèvia a Miami.
A aquesta ciutat dels EEUU,va treballar d'empleat domèstic i de rentaplats a un restaurant.El 31 de juliol de 1952 va tornar a Buenos Aires.Pere Pirincho

1 comentaris:

Marchelo ha dit...

Ei hola!

acabo de trobar el teu bloc buscant per internet coses sobre Che: el argentino... tinc un bloc de cine, www.marcheloswei.blogspot.com, t'invito a passar-t'hi, he comentat aquesta pel·lícula entre moltes altres!!

salutacions!